Themacursussen

Opgelet, onderstaand aanbod is inmiddels verlopen

Kijk in het menu of het nieuwe seizoen al beschikbaar is als u de actuele cursussen wilt zien

Naast onze langlopende basiscursus kunstgeschiedenis, hebben we dit seizoen ook weer een aantal kortere themacursussen - hieronder een overzicht.

Themacursus 1: Alte Meister

Na het succes van de cursus 'Jan van Eyck en de Vlaamse Primitieven' is er dit nieuwe cursusjaar een vervolg. Op hetzelfde elan is er nu de cursus 'Alte Meister' waarin de Duitse schilderkunst belicht wordt. Met Mathias Grünewald, Albrecht Dürer, Hans Holbein, Lucas Cranach. Oude technieken worden onder de aandacht gebracht, zoals voorstudies, ondertekeningen, materialen, etc. Onze gedreven docent en kunstenaar weet de cursisten te verrassen en te boeien door zelf de schilderstechnieken toe te passen in het leslokaal. Een leerrijke ervaring. 
  • 4 lessen op dinsdag, van september tot oktober 2018 
  • Interesse of inschrijven: neem contact op via mail 

Themacursus 2: op de grens

Deze cursus is voor kunst en musea een nieuwe uitdaging en aanpak. Er wordt interactief omgegaan met filosofie, kunst, design, wereldgebeuren. Enkele onderwerpen: Droom en realiteit , Design en kunst, Voorbij de verf, Voorbij de gekte. 
  • 4 lessen op dinsdag, van november tot december 2018
  • Interesse of inschrijven: neem contact op via mail 

Themacursus 3: "snelweg naar de hedendaagse kunst"

Van 9/11 tot vandaag. De vernieuwingen en gebeurtenissen in de 21st eeuw volgen elkaar snel op, grote projecten in de nieuwbouw, vernieuwing van musea in Europa en de Verenigde Staten en het Midden oosten als ook de toename van grote Kunstverzamelaars zijn een gegeven van de 21ste eeuw. Ze zorgen voor een ware maalstroom in alle vormen van de kunst van vandaag. 
  • 7 lessen op dinsdag, van januari tot februari 2019
  • Interesse of inschrijven: neem contact op via mail 

Themacursus 4: vrouwelijke kunstenaars in de Russische avant-garde

Parijs was in het begin van de 20e eeuw de artistieke hoofdstad van Europa en oefende een geweldige aantrekkingskracht uit op kunstenaars van over de hele wereld. Er ontstond een uiterst vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe stromingen. Ook vrouwelijke kunstenaars kwamen in toenemend aantal voor hun opleiding naar de stimulerende artistieke omgeving van de Franse hoofdstad Kunstenaars zoals: Marie Bashkirtseff, Paula Modersohn-Becker, Kathe Kollwitz, Mela Mutter, Marie Laurencin, Sonia Delaunay-Terk Vorobev, Natalia Gontcharova, Alice Halicka, Alice Bailly en Marthe Donas. Maar wat belangrijker is, deze vrouwen traden voor de eerste keer op de voorgrond, ze gingen een belangrijke rol spelen en ze genoten erkenning. Alhoewel deze kunstenaressen intens bezig waren met de ontwikkelingen in de moderne kunst zijn maar enkel bekend gebleven, maar ook de vergeten namen zijn. Zeker een herontdekking waard!
  • 4 lessen op dinsdag, van februari tot maart 2019
  • Interesse of inschrijven: neem contact op via mail 

Themacursus 5: precolumbiaanse culturen van Latijns-Amerika

Iets anders voor Kunst & Musea: cursus op donderdagnamiddag. Deze cursus behandelt de periode van de Spaanse conquistadores in Latijns-Amerika. Ze troffen er drie grote beschavingen aan: Inca’s, Maya’s en Azteken. De docent neemt u mee naar schitterende, mysterieuze steden en monumenten, paleizen en piramiden. Een echte aanrader voor alle cursisten die hun inzicht over dit continent willen vergroten. 
  • 4 lessen op donderdag, maart 2019
  • Interesse of inschrijven: neem contact op via mail 

 

 

 

Kunst & Musea Overpelt © 2017 - 2024